Aspartam

Söt, sötare eller sötast

På 70-talet kom sötningsmedlet saccharin i onåd, efter undersökningar som påvisade sambandet mellan saccharin och blåscancer hos råttor. Saccharin överlevde bara som sötningstablett, men är nu långsamt på väg tillbaka i matvarorna. Tankegången kunde vara, att det är bara råttor, som inte tål saccharin.

Sötningsmedlet aspartam (NutraSweet, Canderel, EU-nummer 951) har inte upplevt liknande upp- och nedgång, även om aspartam var med på Pentagons lista över kemiska vapen under 70-talet. Under 1984 blev man klar över, att ett av aspartams nedbrytningsprodukter er metanol (träsprit), som kan ge blindhet mm. En annan nedbrytningsprodukt er phenylalanin, som hos personer med Föllings sjukdom samlas i urinen med förgiftning som följd.

Aspartam är 200 gånger sötare än vitt socker, så det bör förbrukas med måtta. Två teskedar med aspartam är en dödlig dos för en människa. Men även vid en liten dosering har vi att göra med en farlig substans för oss alla. Aspartam underminerar intelligensen och påverkar korttidsminnet.

Men trots att mot bättre vetande om aspartams förskräckligheter finns det fortfarande på marknaden. Idag finns aspartam i över 5000 matvaror (light-produkter som light-cola, light-läsk, fruktjuice, light-marmelad, light-yoghurt samt färdigrätter, frusna matvaror, tuggummi, halstabletter, mm.)

Light-idiotin sättes ytterligare i fokus när aspartam stör kroppens naturliga ämne som skall styra kaloriintagen.

Så, för de användare som medvetet väljer sockerfritt - tror att de kan styra sina kaloriintag - så blir resultatet det motsatta: Aspartam förstör styrningen.

I USA står aspartam idag för 75% av de till livsmedelsverket FDA inlämnade födoämnes reaktionerna. Några av dessa reaktioner är mycket allvarliga och några är dödande.

Aspartam uppspaltas i tre nedbrytningsprodukter: phenylalanin (50%), träsprit (10%) och asparaginsyra (40%). Om aspartam utsättes för lång förvaringstid eller hög temperatur blir det ostabilt, och bryts ner till diketopiperazin, en substans som är ohälsosamt vid hög dosering. (aspartam skall därför inte användas till bakning eller matlagning).

Det finns de som menar, att det finns en koppling till den mystiska "Gulf War Syndrome" och aspartam. Dessa stackars soldater har haft sina light-läskedrycker förvarade i den starka ökensolen. Så vi kan efterlikna detta syndrom genom att köpa hem FUN eller COOP´s blandade röda saft till sommarstugan och låta dem stå i fönsterkarmen en längre tid. Varsågod och drick.

Aspartam är vidare kopplat till Multiple Sclerose, Parkinsons sjukdom, Migrän och Huvudvärk, Stroke, Hjärntumör, Kronisk trötthet, Basedow och Epilepsi.

Trots detta växer listan med födoämnen där aspartam blir tillsatt. Patentet på aspartam (NutraSweet) har nyligen gått ut, så man kan frukta att detta vill leda till ökad användning. Men plötsligt - som en bixt från en klar himmel - kommer räddningen. En dokumentärfilm om aspartam och "aspartammaffian".

Filmregissören Cory Brackett led av multiple sclerose. Hun upplevde, att när hon slutade använda aspartamsötade födoämnen, försvann hennes sclerose. Nu har hon gjort en dokumentärfilm "Sweet Misery". Filmen ger intervjuer med aspartamoffer, och beskriver de metoder, varmed "big business" har fått ut aspartam på marknaden.

Låt oss hoppas att aspartam för nådastöten - wordwide.

Referens: Bl.a: News with Views, July 6, 2004

Magnesium

Magnesiumbrist gör att vi lättare blir stressade och trötta.

Magnesium är ett vanligt mineral som 80% av Sveriges befolkning har brist på. Bristen beror dels på att vi äter magnesiumfattig kost och dels på att magnesium är en liten molekyl som man lätt kissar ut när man är stressad. Många stressar i dagens samhälle och äter oftast inte tillräckligt med magnesiumrik mat som fullkorn, bönor, frön och nötter. Dagsbehovet hos en frisk människa är minst 300-450 mg magnesium. 

I början av 1900- talet var dagsintaget 1250 mg, idag är det knappt 250 mg. Detta har delvis att göra med att vi äter mat som är mer raffinerad (vetemjöl istället för fullkorn) och att vi äter mer halvfabrikat. Men det beror också på att det skett en urlakning av jordarna. 

Magnesium behövs för nerv och muskelfunktionerna samt som aktivator för ca 300 enzymer som behövs för att cellerna ska kunna fungera. Tillsammans med kalcium och fosfor arbetar magnesium för att bibehålla ett starkt skelett. Det är mycket vanligt att magesiumbrist leder till att kalcium ”vandrar” ut ur skelettet för att inte rubba dess inre balans. Överskottet av kalcium lagras då i muskler, leder och bindväv. 

Resultatet blir att man samtidigt kan vara väldigt trött och ha en malande inre aktivitet som gör att det är svårt att slappna av. Man sover inte lugnt och tänker inte heller lugnt och balanserat. 

 

  • Brist på magnesium gör att irritationströskeln blir lägre och man oroar sig lättare för saker och ting.
  • Begär efter choklad är vanligt vid magnesiumbrist.
  • Under perioder av stark stress kan man förlora hälften av sitt magnesiumlager.
  • När vi dricker en Coca cola förlorar vi ca 150 mg magnesium.
  • Bra magnesiumkällor är pumpafrön (torkade), kakaopulver, vetekli, paranötter, fikon, dadlar, fullkornsprodukter, brysselkål, bönor och ärter.

Källor: http://www.grongava.com
Den självläkande människan, Susanna Ehdin.
Friskare liv med rätt kost + vitaminer och mineraler, Peter Wilhelmsson.

Konservering

För att mat skall kunna förvaras en längre tid utan att bli förstörd tillsätts konserveringsmedel. Flera av dessa är mycket tveksamma och man bör nog fundera innan man stoppar i sig mat med tveksamma konserveringsmedel. Användningen av konserveringskemikalier har ökat och orsaken är förmodligen att det inte finns så mycket närproducerat längre utan varor transporteras långt och lagringstiderna är långa.

I Expressen den 5 oktober 2000 kunde man läsa att en muffins från Spanien innehöll stora mängder propylenglykol, en tveksam lösningsmedelsbärare som får kakor att hålla sig nästan hur länge som helst. Propylenglykol misstänks kunna påverka blodbildningen, ge svåra depressioner, försenad tillväxt, störa centrala nervsystemet, ge njurförändringar och svåra allergiska reaktioner. En viss muffinssort innehöll 17 g propylenglykol per kilo muffins. Av just den muffinsen såldes pallvis varje dag i landet, främst i lågprisbutiker och lågprisvaruhus.

Det kan inte vara naturligt när t.ex. färdigbakade tårtbottnar, kakor eller muffins håller sig nästan ett halvår, eller kan ligga flera år i ett skåp utan att mögla. Om vi konsumenter hela tiden kräver längre hållbarhet på varorna vi handlar så ger vi tillverkaren en indikator på att blanda i mer och mer konserveringsmedel. Givetvis finns det än så länge ”snälla” konserveringsmedel, som vi vet inte påverkar oss människor på negativt sätt, flera av dessa är naturliga och lite dyrare, men vissa producenter satsar på dessa. Det är konsumenten som bestämmer vilka varor som skall säljas, och när det gäller konserveringsmedel kan du tänka på följande.

  • Försök att laga så mycket mat som möjligt själv, från riktiga råvaror. Frys gärna in.
  • Köp helst ”ren mat” med naturliga tillsatser.
  • Läs innehållsdeklarationen på de varor du köper.
  • Köp inte varor med konserveringsmedel som är tveksamma.

Tveksamma konserveringsmedel: 

E 200-203 Misstänks kunna ge leverskador
E 214-224 Misstänks kunna orsaka astma, eksem, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.
E 226-228 Kan ge svåra allergiska reaktioner, illamående, synstörningar mm.
E 233 Antimögelmedel som sprutas på frukt och misstänks kunna orsaka cancer, blod- tarm- och nervstörningar.
E 239 Kan ge njurskador, njursjukdomar och genetiska skador. 
E 249-252 Kan ge ärftliga skador tillsammans med E 200-203. E 261 Kan ge njurskador. 

Källa: Handbok för den kräsne konsumenten av Tommy Svensson. 

En fundering kring detta när vi får i oss en massa konserveringsmedel är, vad händer i vår tarm? Blir hela vårt tarmsystem konserverat? Tar tarmen upp näring som den ska i så fall? 

Läs gärna artikeln: Konserveringsmedel gör barn okoncentrerade. 
 

Källa: http://www.grongava.com

MICROWAVE COOKING is Killing People

Microwave cooking is one of the most important causes of ill health. It is certainly one of the most ignored. 

There was a lawsuit in 1991 in Oklahoma. A woman named Norma Levitt had hip surgery, but was killed by a simple blood transfusion when a nurse “warmed the blood for the transfusion in a microwave oven!” 

Logic suggests that if heating is all there is to microwave cooking, then it doesn’t matter how something is heated. Blood for transfusions is routinely warmed, but not in microwave ovens. Does it not therefore follow that microwaving cooking does something quite different?

A little evidence of the harm caused by microwaving cooking was given by the University of Minnesota in a radio announcement:

“Microwaves … are not recommended for heating a baby’s bottle. The bottle may seem cool to the touch, but the liquid inside may become extremely hot and could burn the baby’s mouth and throat… Heating the bottle in a microwave can cause slight changes in the milk. In infant formulas, there may be a loss of some vitamins. In expressed breast milk, some protective properties may be destroyed…. Warming a bottle by holding it under tap water or by setting it in a bowl of warm water, then testing it on your wrist before feeding, may take a few minutes longer, but it is much safer”.

There have been very few scientific studies done on the effect of eating food microwaved food. This is rather surprising when you think about the fact that microwaves have been with us for only a few decades – and that in that time the incidence of many diseases has continued to increase.

Two researchers, Blanc and Hertel, confirmed that microwave cooking significantly changes food nutrients. Hertel previously worked as a food scientist for several years with one of the major Swiss food companies. He was fired from his job for questioning procedures in processing food because they denatured it. He got together with Blanc of the Swiss Federal Institute of Biochemistry and the University Institute for Biochemistry.

They studied the effect that microwaved food had on eight individuals, by taking blood samples immediately after eating. They found that after eating microwaved food, hemoglobin levels decreased. “These results show anemic tendencies. The situation became even more pronounced during the second month of the study”.

Who knows what results they would have found if they had studied people who ate microwaved food for a year or more?

The violent change that microwaving causes to the food molecules forms new life forms called radiolytic compounds. These are mutations that are unknown in the natural world. Ordinary cooking also causes the formation of some radiolytic compounds (which is no doubt one reason why it is better to eat plenty of raw food), but microwaving cooking causes a much greater number. This then causes deterioration in your blood and immune system.

Lymphocytes (white blood cells) also showed a more distinct short-term decrease following the intake of microwaved food than after the intake of all the other variants.

Another change was a decrease in the ratio of HDL (good cholesterol) and LDL (bad cholesterol) values.

Each of these indicators pointed to degeneration

The results were published in “Search for Health” in the Spring of 1992. How was this research greeted? A powerful trade organisation, the Swiss Association of Dealers for Electroapparatuses for Households and Industry somehow made the President of the Court of Seftigen issue a `gag order’. Hertel and Blanc were told that if they published their findings they would face hefty fines or up to one year in prison. In response to this, Blanc recanted his findings. Hertel, on the other hand, went on a lecture tour and demanded a jury trial.

FINALLY, in 1998 the Court `Gag Order’ was removed.  In a judgment delivered at Strasbourg on 25 August 1998 in the case of Hertel v. Switzerland, the European Court of Human Rights held that there had been a violation of Hertel’s rights in the 1993 decision.  The Court decided that the `gag order’ prohibiting him form declaring that microwaved food is dangerous to health was contrary to the right to freedom of expression.  In addition, Switzerland was sentenced to pay compensation of F40,000.